Monitorizarea Holter este o investigație non-invazivă de evaluare a activității inimii, folosită pentru detectarea anomaliilor și a afecțiunilor cardiace.
Holterul ECG este un instrument medical utilizat în monitorizarea continuă a ritmului cardiac pe o perioadă mai lungă decât în cazul unei vizite obișnuite la medicul cardiolog, timp de 24 ore sau 48 ore (sau mai mult).
În clinica My Heart Age se utilizează:
1. MATA (holter TA) – care presupune monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale. Acest tip de investigatie permite măsurarea tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore. Această modalitate de investigare permite:
- analiza variațiilor de tensiune arterială în condiții normale de activitate cotidiană, în repaus și la efort
- verifică toleranța tratamentului antihipertensiv și avizează asupra episoadelor de hipotensiune
- permite verificarea prezentei hipotensiunii ortostatice care este răspunzătoare de tulburările de echilibru la persoanele vârstnice.
2. Holter EKG – este un aparat miniaturizat care monitorizeaza activitatea electrică a inimii timp de 24 ore/ 48 ore/72 ore / 7 zile. Acestă monitorizare permite:
- identificarea aritmiilor atriale ( extrasistole , fibrilație atrială, TPSV)
- identificarea aritmiilor ventriculare ( extrasistole, tahicardie ventriculară)
- identificarea pauzelor sinusale (opriri ale bătăilor inimii responsabile de căderi/ tulburări de echilibru)
- identificarea rezultatelor obținute post tratament.
Cum se montează un holter ECG?
Montarea dispozitivului Holter nu este o procedură ce necesită o pregătire specială. Este indicat să faceți baie sau duș înainte de a merge la medic (nu vei putea face în timp ce porți monitorul, se vor folosi șervețele umede la nevoie).
Această investigație medicală nu provoacă nici o durere și poate fi efectuată și la femeile însărcinate, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră curant vă recomandă altfel.
Aparatele de holtere montate pe termen scurt nu trebuie îndepărtate înainte de sfârșitul înregistrării și nu trebuie udate!!
Se recomandă ca pacientul să aibă o activitate normală pe timpul zilei, scopul înregistrării holterului este tocmai acesta!
Există câțiva factori care pot interfera cu rezultatele înregistrării. Prin urmare, în timp ce purtați holterul, este recomandat să:
- Păstrați telefonul mobil la o distanță de cel puțin 15 cm de aparat
- Stați departe de magneți, detectoare de metale, fire electrice de înaltă tensiune și aparate electrice de uz casnic (aparate de ras, periuțe de dinți electrice sau cuptoare cu microunde).
- Evitați angajarea în orice activitate care poate duce la transpirație excesivă datorita riscului de desfacere a electrozilor
- Evitarea dormitului pe aparat sau pe electrozi, îmbrățișările (care pot afecta poziția electrozilor).
- Cablurile echipamentului medical trebuie să fie lăsate cât mai lejer, să nu fie prinse sau lipite.
Montarea aparatului de holter EKG se va efectua de către asistenta medicală. Pașii parcurși sunt următorii:
- Asistenta medicală atașează electrozii pe piept. Acestea sunt de dimensiunea unei monede, sunt lipicioase pentru a-i menține pe loc pe durata examenului.
- Apoi, practicantul conectează carcasa holterului cardiac prin fire flexibile și subțiri la electrozi. În acest timp se explică ce măsuri de precauție trebuie luate în timp ce purtați holterul.
- Medicul sau asistenta instalează holterul astfel încât să vă deranjeze cât mai puțin posibil: poate fi strecurat într-un buzunar, într-o pungă sau prins de cureaua pantalonilor. De asemenea, poate fi purtat atașat la o curea de umăr, ca o geantă de mână.
Medicul dumneavoastră vă va încuraja să păstrați un jurnal al simptomelor în timp ce purtați holterul, inclusiv orice simptome pe care le observați (de exemplu, dificultăți de respirație, senzație de bătăi sacadate sau neregulate ale inimii sau dureri în piept)
Odată ce holterul este instalat, puteți părăsi unitatea medicală și vă puteți relua activitățile zilnice. Scopul este de a înregistra impulsurile electrice ale inimii în condiții normale, astfel încât nu este nevoie să stati în repaus sau să faceți eforturi speciale.
Purtarea unui holter nu prezintă niciun risc deosebit. Corpul nu primește impulsuri electrice în timpul examinării. Cu toate acestea, purtarea dispozitivului poate fi incomodă, mai ales noaptea, deoarece împiedică mișcarea, datorită prezenței firelor/ a cablurilor. În cazul unor pacienți, dacă electrozii rămân în loc pentru o lungă perioadă de timp, pot provoca iritarea pielii.
Interpretare rezultatelor monitorizării Holter EKG se poate face doar de către medicul cardiolog. În general, dacă nu apar modificări semnificative ale ritmului cardiac, se consideră că rezultatul este normal.
După confirmarea diagnosticului, se va putea stabili și planul de tratament potrivit pentru dvs. Dacă datele înregistrate nu sunt suficiente, se pot recomanda și alte investigații sau repetarea inregistrării.
Cum se montează un MATA (holter TA)?
Procesul este asemănător montării holterului de ECG ca reguli generale. Însă, scopul aparatului de holter TA va măsura tensiunea! În timpul zilei măsurarea tensiunii arteriale se va efectua din 30 în 30 de minute, iar pe timpul nopții începând cu ora 22:00, din oră în oră.
Atunci când echipamentul medical va măsura, manșeta acestuia se va umfla (Ca atunci când vi se măsoară tensiunea arterială în cabinetul medicului). Pe parcursul măsurării, pacientul se va opri din orice activitate, nu va vorbi, nu se va mișca. În momentul în care aparatul termina de masurat, pacientul iși poate relua activitatea. (în cazul în care pacientul se află la volan doar va menține mâna pe acesta, nu va efectua altă mișcare.)
Se recomandă pacientului să aibă o activitate normală, ca în orice altă zi.
Există câțiva factori care pot interfera cu rezultatele înregistrării. Prin urmare, în timp ce purtați holterul, este recomandabil să:
- Păstrați telefonul mobil la o distanță de cel puțin 15 cm de aparat
- Evitați angajarea în orice activitate care poate duce la transpirație excesivă datorita riscului de desfacere a mansetei sau alunecarea ei.
- Evitați să dormiți pe aparat sau pe manșetă.
Montarea aparatului MATA se v-a efectua de către asistenta medicală. Pașii parcurși sunt următorii:
La fel ca la holterul ECG, medicul încurajează existența unui jurnal cu simptome și efectuarea activității dintr-o zi obișnuită
Interpretarea rezultatelor monitorizării Holterului TA se poate face doar de către medicul cardiolog. În general, dacă nu apar modificări semnificative ale valorilor tensionale, se consideră că rezultatul este normal.
După confirmarea diagnosticului, se va putea stabili și planul de tratament potrivit pentru dvs. Dacă datele înregistrate nu sunt suficiente, se pot recomanda și alte investigații sau repetarea holterului.