Boala Coronariană

Boala coronariană este cauzată, de obicei, de inflamații și de depozitele de colesterol în artelere inimii, fapt ce duce la o alimentare îngreunată a inimii cu sânge, oxigen și substanțe nutrivite. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale inimii.  

Ce este boala coronariană?

Boala coronariană reprezintă blocarea sau întreruperea alimentării cu sânge a inimii cauzată de o acumulare de grăsime în arterele coronare. 

Pereții arterelor pot deveni încărcați cu depozite de grăsime de-a lungul timpului, fapt datorat unor factori precum stilul de viață, fumatul, consumul regulat de cantități ridicate de alcool, colesterol crescut, hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută) sau diabet. Acest proces se numește ateroscleroză, iar depozitele de grăsime ce se formează în arterele coronare se numesc plăci de aterom.

Cauze și factori de risc ale aterosclerozei

Dezvoltarea aterosclerozei este influențată de factori precum tensiunea arterială crescută, diabetul zaharat, un stil de viață sedentar și fumatul. De asemenea și vârsta, factorii genetici și prezența altor afecțiuni sunt factori de risc în boala coronariană. 

Odată cu avansarea în vârstă, crește riscul de îngustare și deteriorare a arterelor iar studiile arată că bărbații prezintă un risc mai mare de dezvoltare al bolii coronariene, în general, iar în cazul femeilor, riscul crește odată cu instalarea menopauzei. De asemenea, la pacienții cu un istoric familial de boli de inimă va face mai probabilă dezvoltarea bolii coronariene.

Fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul (LDL) ridicat sunt factori care influențează formarea de aterom, îngustarea arterelor și încetinirea fluxului sanguin. Obiceiurile alimentare, consumul ridicat de grăsimi saturare, grăsimi trans, zahar, consumul excesiv de alcool, supunerea constantă la stres ridicat sau somnul insuficient sunt alți factori de risc în dezvoltarea aterosclerozei.

Metode de prevenție

Schimbarea anumitor obiceiuri poate ajuta la prevenția afecțiunii și, de asemenea, și la tratarea acesteia. Stilul de viață sănătos și activ ajută la menținerea curată a arterelor. 

Pentru a menține sănătatea inimii și a preveni afecțiunile asociate se recomandă:

  • Menținerea unei greutăți sănătoase
  • O dietă alimentară bogată în fructe, legume, cereale integrale
  • Evitarea grăsimilor saturate și a zahărului în exces
  • Renunțarea la fumat
  • Evitarea consumul excesiv de alcool
  •  Mișcare regulată (sport)
  • Controlul hipertensiunii arteriale și a colesterolului (LDL) crescut

Simptome ale bolii coronariene

Simptomele bolii coronariene pot trece neobservate la început. Pe măsură ce arterele coronare se îngustează, sângele ajunge la inimă în cantități mai mici, iar simptomele încep să apară. La început, pacientul poate resimți disconfort numai atunci când inima bate puternic, spre exemplu în timpul exercițiilor fizice, iar pe măsură ce boala se agravează , simptomele devin mai severe sau mai frecvente.

În general, simptomele bolii coronariene includ:

  • Angina (durere în piept), presiune în piept. De obicei se declanșează în urma unor factori precum o emoție puternică, iar durerea poate radia până în braț, omoplat sau gât. 
  • Obseală accentuată și neobișnuită
  • dificultăți de respirație
  • Atac de cord cauzat de blocarea completă a unei artere coronare

Diagnosticarea bolii coronariene

În cazul în care medicul consideră că pacietul este supus riscului bolii coronariene, poate recomanda o serie de teste pentru un dignostic sigur. În primul rând, medicul va avea nevoie să cunoască istoricul familial al pacientului și stilul de viață al acestuia. Ulterior, cel mai probabil este necesară efectuarea unor analiza de sânge. 

Pentru a confirma prezența bolii, investigațiile recomandate în general includ:

Tratament

Boala coronariană nu poate fi vindecată însă tratamentul poate reduce șsansele de dezvoltare a unor complicații sau probleme precum atacul de cord și ajută la gestionarea simptomelor neplăcute resimțite de pacient.

În general, tratamentul presupune:

  • Schimbarea stilului de viață
  • Renunțarea la fumat
  • Angioplastia
  • Intervenția chirugicală