Sindromul metabolic

obezitatea abdominală însoțită de hipertensiune arterială, dislipidemie sau diabet zaharat

Afectează peste o treime din populația adultă a României și reprezintă placa turnanta spre apariția altor afecțiuni precum: boala coronariană, diabetul zaharat, boala cronicade rinichi și boala ficatului gras metabolic. Alături de acestea alte peste 190 de complicații pot duce la afectarea calității vieții și scurtarea speranței de viață.

Cauzele sindromului metabolic sunt multiple, dar cel mai adesea se datorează unei alimentații excesiv de bogată în zaharuri și grăsimi, consumului excesiv de alcool, stilului de viață sedentar și stresului cronic. Alături de acestea, regăsim cauze endocrine: hipercorticismul, hipotiroidia, insulinorezistență.

Aceasta din urmă poate fi calculată cu ajutorul indicelui HOMA care evaluează raportul dintre concentrația sangvină de glucoză și cea de insulină. Indicele HOMA e util marker surogat al funcției pancreatice pentru predicția riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Consult endocrinologic și de nutriție este foarte important în identificarea sindromului metabolic, a cauzelor sale și alcătuirea unui plan terapeutic care oprească progresia spre complicațiile acestuia.