Doppler arterial si venos periferic

Ecografia vasculară este o metodă de diagnostic fără efecte secundare, foarte eficientă și fiabilă și, chiar în condițiile utilizării unor aparate Doppler foarte performante, mai puțin costisitoare. Un alt mare avantaj al ecografiei este faptul că medicul specializat în Doppler poate confirma sau infirma o suspiciune de diagnostic direct la patul pacientului sau pe un pat de examinare și poate lua decizii terapeutice rapide.

La ce ajută o ecografie doppler?

Prin examinarea Doppler putem avea semne directe (vizualizarea în sine a afectării vasculare), fie semne indirecte (la nivelul segmentelor vasculare aflate în conexiune cu cele afectate). Așadar, diagnosticul corect implică construirea unui puzzle care combină toate aceste elemente, în vederea obținerii unui răspuns cât mai precis. Nu sunt rare cazurile în care diagnosticul trebuie formulat doar pe criterii indirecte.

Cum se realizează ecografia doppler periferică ?

Examinarea începe întotdeauna prin evaluare în modul B, adică vizualizarea directă a vasului și evidențierea dimensiunilor acestuia, a unor eventuale imagini sugestive pentru plăci de aterom sau cheaguri de sânge în interior, precum și a faldurilor de disecție (ruperea unor straturi din peretele vascular).

Urmează examinarea în modul Doppler color, care evidențiază umplerea vasului și, în functie de asta, prezența unor plăci moi mai puțin vizibile în modul B, prezența unor stenoze importante în funcție de aspectul culorii etc.

Tehnica de examinare:

Investigația se face în condiții de temperatură ambiantă optimă, cu pacientul intins pe patul de examinare cu fața în sus. Examinarea nu este iradiantă și nu implică măsuri invazive. Cu sonda de ecografie se examinează toate segmentele vasculare ale membrelor inferioare începând de la zona inghinală, pana la nivelul labei piciorului.

In general, examenul nu durează mai mult de 30 de minute, cu excepția cazurilor complicate.

Incă de la sfârșitul examinarii, pacientul poate fi informat asupra diagnosticului, a tratamentului pe care trebuie să-l urmeze sau asupra eventualelor investigații suplimentare necesare.