Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă reprezintă o metodă de diganostic non-invazivă care furnizează detalii asupra funcției cardiace, valvelor, pericardului și principalelor vase. În ultimii ani a devenit parte  integrantă din consultația cardiologică,  alături de examenul clinic și EKG

Prezintă numeroase avantaje, fiind disponibilă, nedureroasă și neiradiantă, cu un cost relativ scăzut și poate fi repetată la orice interval de timp (în funcție de situația clinică).

Ecocardiografia poate fi de mai multe tipuri: transtoracică, transesofagiană, cu substanță de contrast sau ecografie de stres cu Dobutamină sau de efort. Ecocardiografia transtoracică nu presupune o pregatire deosebită a pacientului și se efectuează, de obicei, în cabinetul de cardiologie. 

La ce ajută o ecocardiografie?

Ecografia cardiacă bidimensională (2D) vizualizează structurile anatomice în timp real, oferind informații despre dimensiunea cavităților, grosimea pereților, funcția sistolică, competența valvelor cardiace, iar utilizarea Doppler permite informații suplimentare legate de funcția valvelor, relaxarea ventriculară sau presiunea pulmonară. 

Când este recomandată o ecografie a inimii?

Această investigație se realizează la indicația medicului cardiolog, în urma consultului cardiologic sau la cererea altui medic după descoperirea anumitor simptome cum ar fi durerea toracică sau senzația de oboseală (dispnee), palpitații, sincopă, suflu sistolic, contribuind astfel la stabilirea diagnosticului sau în vederea screening-ului cardiovascular.

Cum se efectuează ecografia de cord ?

Medicul plasează pe toracele pacientului un transductor care emite ultrasunte și care recepționează informații de la structurile cardiace, convertite ulterior în imagini bidimensionale ale cordului. Astfel,  inima poate fi vizualizată în mișcare și, adaugând funcția de Doppler,  poate fi studiată și activitatea valvelor.

Examinarea transtoracică a devenit un examen de rutină în ultimii ani și face parte din examinarea standard a pacienților cardiaci.

Cu ajutorul acestei investigații pot fi diagnosticate principalele boli cardiovasculare :

  • Cardiomiopatii dilatative (implică afectarea mușchiului cardiac cu dilatarea cavitatilor),
  • Cardiomiopatii hipertrofice (mușchiul cardiac este îngroșat  cu tulburarea de relaxare a ventriculului stâng)
  • Insuficiența cardiacă  (dilatarea  cardiacă de origine ischemică, post diabet, post infarct miocardic)
  • Cardiopatia hipertensivă  (afectarea muschiului cardiac post hipertensiune arterială)
  • Endocardita infecțioasă (infecția la nivelul valvelor cardiace)
  • Pericardita (inflamația foiței care invelește inima)
  • Valvulopatii  (prolaps de valvă mitrală, bicuspidie aortică)
  • Boli cardiace congenitale (prezente de la naștere)  și descoperite de medicul de familie ca suflu sistolic
  • Modificări la nivelul aortei (anevrismul de aorta, disecția de aorta)
  • Tumori cardiace sau cheaguri de sânge (tromboze).

Ecografia de cord este folosită, de asemenea, în urmărirea sportivilor pentru evaluarea impactului activității fizice asupra mușchiului cardiac și stabilirii remodelării cavităților cardiace.