Test de efort

Testul de efort este metoda cea mai simplă de investigarea a funcției inimii în condiții de efort cu înregistrarea unui EKG în timpul activității fizice.

La ce ajuta un text ekg de efort?

Testul de efort se efectuează ca și parte a diagnosticării anumitor afecțiuni cardiace precum boala coronariană. În timpul testului, medical primește informații importante despre modul în care funcționează inima pacientului în condiții de stres fizic.

Aceasta procedură poate identifica aritmiile la efort dar și capacitatea de recuperare a inimii.

Când se recomandă efectuarea unui test de efort?

Medicul poate recomanda această investigație ca și parte din metoda de diagnosticare la pacienții care acuză simptomatologie precum angina, durere în piept sau schimbarea ritmului cardiac în timpul efortului fizic. De asemenea, testarea inimii în condiții de efort se recomandă și pentru pacienții care au avut un atac de cord, au suferit o angioplastie, o intervenție de bypass cardiac sau prezintă probleme la valva cardiacă, dar si pentru cei care prezintă anumiți factori de risc precum diabetul sau prezența anumitor boli de inima deoarece permite stabilirea unui plan de recuperare cardiacă.

Testul de efort este indicat și în testarea rezistenței la efort a sportivilor dar și a recuperării post efort.

Pregătirea pacientului pentru testul de efort

Investigarea prin testul ECG de efort oferă informații valoroase despre funcționarea sistemului cardiovascular în condiții de efort, fiind semnificativ diferită față de cea în condiții de repaus. Evaluarea poate dezvălui afecțiuni cardiace altfel insesizabile. Dacă este descoperită vreo anomalie de funcționare, situația poate fi privită ca o șansă de a începe un tratament precoce, înainte ca lucrurile să se complice și să fie nevoie de măsuri terapeutice radicale.

Testul de stres se efectuează în spital sau într-un cabinet de cardiologie.

În clinica My Heart Age examinarea are loc în prezența unui medic cardiolog +/- a unui asistent medical. Este recomandat ca spațiul unde este poziționat aparatul de test de efortsă fie relativ răcoros și ventilat.

Înainte de examen 

Este de preferat să evitați o masă copioasă cu 2 ore înainte de examinare. 

Evitați de asemenea fumatul cu cel puțin 1 oră înainte de efectuarea testului de stres (este  necesar să comunicați medicului dacă sunteți fumător) 

Se recomandă vestimentație lejeră, dar nu neapărat echipament sportiv. Aceasta trebuie să  includă: adidași sau teniși (curați, alții decât cei de stradă), care să permit mersul lejer pe  banda testului de efort. 

Dacă în schema de tratament există medicatia antiagreganta, aceasta se va administra ca  în oricare altă zi (aspirina, Plavix s. a.) si antihipertensiva (prestarium, Norvasc, tertensif s.a.) conform schemei fara intrerupere, decat cu avizul medicului curant; 

Doar la indicația medicului curant, unele medicamente (de exemplu betablocante betaloc/metoprolol/concor/nebilet) trebuiesc întrerupe cu 24 de ore înainte de  examen. 

În caz de pilozitate excesivă se va comunica pacientului că pentru o bună desfășurare a  examinării, care presupune și aplicarea electrozilor pe piept, va fi nevoie ca pieptul să  fie epilat (valabil pentru sexul masculin).

Odată ce a fost exclusă orice contraindicație la testul de efort prin discuția cu medicul  cardiolog (angină instabilă, infarct miocardic recent, insuficiență cardiacă necontrolată etc.),  acesta din urmă vă va informa despre etapele examinării și va urma semnarea consimțământului. 

Veți fi invitat să scoateți partea superioară a ținutei pentru a aplica electrozii care vor fi  folosiți pentru a vă măsura ritmul cardiac, activitatea electrică a inimii, precum și tensiunea  arterială.

În timpul examenului 

Testul de stres/testul de efort în sine durează între 7 și 20 de minute (durata depinde de  rezistența la efort a pacientului și de obiectivele medicale propuse). Examinarea în mod normal  se poate efectua pe bandă de alergare sau pe bicicletă. 

În clinica My Heart Age testul se efectuează pe banda de alergare, el va începe într-un  ritm lent, apoi viteza și înclinația benzii de alergare cresc treptat pentru a crește efortul și ritmul  cardiac. Intensitatea exercițiului este împinsă la maximul capacității dvs, până când inima va bate  cât mai repede și se instalează starea de oboseală, iar pe parcursul întregului proces sunteți  supravegheați de medic. 

Există condiții în care nu se poate efectua testul? 

Este contraindicată efectuarea testului ECG de efort la mai puțin de două-trei săptămâni  de la debutul unei viroze (răceală, guturai, gripă) sau în alte contexte care pot determina o afec tare inflamatorie a inimii, care este ascunsă în stare de repaus, dar care în timpul efortului sau  ulterior acestuia, să ducă la apariția unor tulburări severe de ritm cardiac sau a insuficienței  cardiace acute. De asemenea, testul de efort se adresează doar pacienților stabili și nu se  efectuează niciodată în condițiile unei afecțiuni cardiace acute.